Pand drukkerij van dijk

Checklist voor bestanden aanleveren

Om zeker te zijn dat wij uw drukwerk volgens de hoogste normen kunnen afleveren, is het belangrijk dat de aangeleverde bestanden voldoen aan bepaalde criteria. Doorloop de volgende checklist, zodat uw drukwerk het hoogst haalbare resultaat oplevert:

Checklist

 • Het bestandsformaat is PDF
  (LET OP: alléén opgeslagen als PDF/x-1a:2001, voorzien van 3mm afloop, fonts volledig ingesloten)
 • Resolutie van de aanwezige afbeeldingen is 300dpi bij 100%
  Afbeeldingen moeten een resolutie hebben van (minimaal) 300 DPI voor regulier drukwerk en 150 DPI voor grootformaat drukwerk (spandoeken, canvas e.d.) voor een mooi resultaat. Het minimum is 150dpi. Afhankelijk van de grootte van de foto en de grootte van de afdruk, worden meer pixels zichtbaar als de afbeelding groter wordt geschaald. In Adobe Photoshop kan de resolutie worden gecontroleerd onder „afbeeldingsgrootte”. Stel de resolutie op 300dpi in met alles uitgevinkt en u ziet wat de maximale afmeting van de afbeelding is. Of gebruik het ezelsbruggetje door het aantal pixels van de breedte van een afbeelding te delen door 100. Dit is het maximaal aantal cm dat de afbeelding geplaatst kan worden. Een afbeelding van 1000 pixels breed, kan tot maximaal 10cm breed worden geschaald.
 • Afloop is 3mm rondom het eindformaat
  Alle bestanden moeten worden voorzien van 3mm afloop rondom. Deze 3mm extra ruimte is nodig bij het schoonsnijden van het drukwerk. Hiermee worden storende witte randen voorkomen. Ook bij het plaatsen van afbeeldingen moet rekening worden gehouden dat er 3mm rondom wordt afgesneden.
 • Tekstmarge is 5mm binnen het afgewerkte formaat
  Tekst en logo’s moeten ten minste 5mm van de rand van de pagina staan. Op die manier bent u altijd zeker dat er geen tekst wegvalt of te dicht tegen de rand staat in het afgewerkte product.
 • Fonts omzetten in lettercontouren
  Alle fonts (lettertypen) moeten worden omgezet naar Lettercontouren. Dit voorkomt problemen. Het door u gebruikte font kan afwijken van de onze of het font kan ontbreken op een andere computer. De meest veilige oplossing is het font om te zetten in lettercontrouren (outline). Bij het exporteren/opslaan van uw ontwerp accepteren wij alléén PDF/x-1a:2001. (vergeet de afloop van 3mm niet in te stellen en het juiste kleurprofiel)
 • Kleurmodus van afbeeldingen in CMYK
  Sla uw afbeeldingen op in de CMYK kleurmodus. Het kleurbereik van RGB en CMYK verschillen. RGB wordt gebruikt om lichtkleuren (Rood, Groen en Blauw) te mengen op een beeldscherm. Een beeldscherm heeft een zwarte basis en straalt licht uit. CMYK wordt gebruikt om inktkleuren (Cyaan, Magenta, Yellow, Black) te mengen op papier. Papier heeft een witte basis en absorbeert licht. Kleuren opgebouwd uit RGB kunnen daardoor een ander resultaat geven wanneer ze in CMYK gedrukt worden. Bij drukken in Pantone PMS kleuren dienen deze als steunkleur in het document aanwezig te zijn.
 • Overdrukken en transparanties controleren
  Van de beeldelementen dient de „overdruk” goed te worden gecontroleerd. Elementen en tekst die op “overdrukken” staat, zal over de elementen die eronder liggen worden gedrukt. Een rood vlak welke op „overdruk” staat op een blauwe ondergrond wordt in het eindresultaat paars.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Indruk maken doe je met drukwerk van Drukkerij van Dijk